JURISTKLUBBEN
CODEX r.f.

User login

Berättelser

Intervju med andra årets studerande Anna & Mirja:

Codex prepkurs har intervjuat två andraårsstuderande på juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet: Anna Nyberg och Mirja Österberg. Både Anna och Mirja har redan från tidigare en studieplats. Anna har studerat två år på Svenska handelshögskolan medan Mirja är magister i historia och skriver på sin doktorsavhandling för tillfället. Prepkursen frågade de två studerandena hur de har upplevt studierna och vad de tyckte om inträdesvåren!

Varför valde du att söka till en till utbildning?

M: Jag har alltid tyckt om historia, men började sakna ett yrke med större samhällsanknytning genom vilket man lättare har möjlighet att påverka samhället.

A: Att studera på juridiska fakulteten har alltid varit min dröm. Efter studenten började jag studera på Hanken och efter att jag kom in till juri på andra försöket bestämde jag mig för att kombinera utbildningarna. Tillsammans utgör de en stark grund inför arbetslivet.

Vad motiverade dig när du sökte till juridiska fakulteten?

M: När jag började läsa in lade jag märke till att inlärningssättet skilde sig från hur jag läst tidigare. Juridiken handlade mera om att lära sig detaljer istället för stora helheter. Det här skrämde inte bort mig utan jag tog det som en utmaning. Prepkursen motiverade mig mycket på vägen: jag märkte hur mycket andra inträdessökande kunde, vilket sporrade mig att lära mig ännu mera.

A: Jag hade hört av min kompis hur det är att studera på fakulteten och detta gjorde mig ännu mer nyfiken att uppleva det själv. Jag hade tagit ett beslut om att jag ville komma in till juri och därför kom det inte på frågan att ge upp.

Hur höll du uppe motivationen under vårens lopp?

M: Under prepkursen inledande tillfälle förstod jag hur viktigt det är att man har ett bra ”safety net”. Under de svagaste stunderna stöttade min familj och kompisar mig. De hade lovat att de inte skulle låta mig ge upp hur hopplöst det än kändes!

A: Inträdesvåren var intensiv och jag märkte snabbt hur viktigt det var att ha kompisar runt omkring sig. Jag hade en kompis som förhörde mig och en annan som tog mig ut på långa promenader för att få annat att tänka på. Om motivationen försvann gick jag in på Codex-hemsidor och fick en motivationskick; dit vill jag!

Vad är det bästa med att studera juridik?

M: Juridik är jätteintressant! Det är så aktuellt och det är belönande när man går en kurs efter vilken man  kan dra paralleller till sin vardag. Studiecirklar och Codex-andan är väldigt bra. Om vissa saker känns svåra kan man alltid vända sig till någon och sköta sakerna tillsammans.

A: Det känns relevant och lätt att knyta studierna till verkligheten och det är ljuvligt att få studera någonting man länge drömt om. Jag trivs jättebra på juri! Codex är en liten ämnesförening med stark samhörighet. Det är inspirerande när de andra studerandena är motiverade och har jobbat lika hårt för studieplatsen som man själv.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka in?

M: Du ska absolut försöka och om man är motiverad finns det en riktigt god chans att man kommer in. Du ska inte ge upp om det i vissa situationer känns hopplöst! Tro på dig själv!

A: Kör man så kör man hårt. Den dagen du kommer in känns det så värt det och du glömmer hur tung våren varit. Sist och slutligen är det frågan om en väldigt kort tid i ditt liv och att lyckas känns desto bättre när du jobbat hårt!