Utrikesutskottet

Utrikesutskottet (UU) ansvarar för Codex internationella relationer. Detta innebär att utskottet har som uppgift att arrangera ett antal evenemang med internationell anknytning. UU strävar också efter att få gemene codexare att resa ut i Norden för att representera föreningen och på detta sätt hålla kontakt till systerföreningarna i de nordiska länderna och knyta nya kontakter. Utskottet består av en internationell sekreterare samt tretton medlemmar.

Codex är, tillsammans med tio andra ämnesföreningar runt om Norden, medlem i det Nordiska Sekretariatet. Sekretariatets uppgift är att främja kontakter och samarbete samt förståelse mellan nordiska juridikstuderanden. Varje medlem i sekretariatet skall ordna en nordisk vecka. UU:s viktigaste och största uppgift är med andra ord att organisera Codex internationella vecka. Veckan ordnas vecka 40 varje år, dvs. i månadsskiftet september-oktober.

Nordiska veckorna har alltid ett aktuellt juridiskt tema som hör ihop med det program som ordnas. Under veckorna besöker vi myndigheter, advokatbyråer, ambassader och andra intressanta aktörer. På kvällarna ordnas sitser och hela veckan avslutas grandiost med årsfest och sillis. Internationella veckan hör utan tvivel till årets höjdpunkter på Codex.

Utöver int.veckan ordnar UU en skidresa till Himos. I mars åker codexarna iväg till mellersta Finland för att vädras efter den långa mörka vintern. ”Himo till Himos” med skidande, temafester och jacuzzi har redan blivit en klassiker i Codex händelsekalender.

När sommaren redan nalkas styr Codex mot skärgården. Folkbanquetten i maj är ett gemensamt evenemang med Stockholm Juridiska förening. Den s.k. FBQT, som ordnats sedan 1946, arrangeras vart annat år i Finland och vart annat i Sverige. För ett veckoslut samlas vi i Helsingfors eller Stockholm för att njuta av varandras sällskap. Stuga, sol och samvaro står högt på listan.

Även julkryssningen strax innan jul har blivit en tradition vars arrangemang UU står för. Denna legendariska Tallinn-färd är ett passande slut på verksamhetsåret och inleder den festfria vintermånaden på Codex. Julkryssningen ger ett ypperligt tillfälle att göra den sista julshoppingen och njuta av mat- och dryckutbudet på båtens buffé. Till härligheten hör även en exkursion i grannlandet. Under åren har codexarna bl.a. besökt ett zoo, en estnisk version av Heureka samt en advokatbyrå.

Internationell sekreterare

Theresa Segercrantz

intsek[at]codex.fi

Utrikesutskottet 2019

Joy Arlander, Antonia Bruncrona, Annika Bärlund, Niklas Ekström, Blanca Fagerudd, Daniela Fredman, Isabella Hannén, Anna Hernberg, Aurora Idänpään-Heikkilä, Josefine Jahnsson, Helena Karlsson, Jenny Karlsson, Cecilia Lindqvist, Saara Mantere, Wilma Montonen, Tomas Munck, Marie Mäenpää, Alexandra Pensar, Saga Rekonen, Timmy Romar, Julia Sjöström, Karla Tollet, Albert Ulenius, André von Martens, Ville Wallgren och Ben Öhman.